Svédországba kitelepedni vágyó, illetve munkát kereső honfitársainknak!  
     
  A malmöi Hungaroclubnak sajnos nincs lehetősége sem anyagi segítséget sem szállás lehetőséget biztosítani az ide érkező honfitársaknak.  
     
  Itt egy rövid tájékoztatót szeretnénk nyújtani amivel remélhetőleg segíteni tudunk a döntésben.  
     
  A stockholmi Magyar Követség oldaláról  
     
 

Rövid időtartamú - 90 napnál rövidebb - tartózkodás

A 90 napnál kevesebb időt látogatóként, turistaként vagy diákként Svédországban töltő magyar állampolgárok a svédországi tartózkodás idejére érvényes útlevelükkel és személyi igazolványaikkal (14 éven aluliak minden esetben csak érvényes útlevéllel) egyaránt beutazhatnak az országba.

Hosszabb időtartamú - 90 napot meghaladó - tartózkodás

A 90 napot meghaladó – tanulmányi, munkavállalási, illetve egyéb célú - tartózkodás viszont kizárólag az érintettek útlevelébe ragasztott svéd tartózkodási engedéllyel lehetséges, ezért ez esetben a beutazáshoz nem személyi igazolvány, hanem a tervezett tartózkodás végéig érvényes útlevél szükséges. A tartózkodási engedélyek a beutazást megelőzően a Svéd Királyság budapesti nagykövetségén, illetve a beutazást követően a Svéd Bevándorlási Hivatal ("Svenska Migrationsverket") tartózkodási hely szerint illetékes kirendeltségén egyaránt díjmentesen kérelmezhetőek. Az elbírálási idő mindkét esetben legfeljebb 6 hónap.

Az EU állampolgárok elektronikus úton is kérelmezhetnek tartózkodási engedélyt a Svéd Bevándorlási Hivatal honlapján (www.migrationsverket.se).

Érdemes a tartózkodási kérelmet minél előbb, lehetőleg még Magyarországon, a svéd nagykövetségen kérelmezni, mivel a svéd hatóságok az - egy évig, vagy ennél tovább érvényes - tartózkodási engedélyek birtokosait beutazásukat követően azonnal nyilvántartásba veszik és személyi számmal látják el. Ez meggyorsítja a letelepedéssel kapcsolatos egyéb (pl. lakásbérlés) eljárásokat.

A kérelmeket személyenként kell benyújtani, 18 éves kor alatti személyek kérelmeit a szülőknek/gondviselőknek is jóvá kell hagyniuk. A svédországi beutazás és tartózkodás idegenrendészeti vonatkozásaival kapcsolatos részletes felvilágosítás a Svéd Bevándorlási Hivatal honlapján (www.migrationsverket.se) svéd és angol nyelven egyaránt hozzáférhető.

Svédország semmilyen módon nem korlátozza a 10 új EU tagállam polgárainak munkavállalását. A jelenleg hatályos nemzeti jogszabályok értelmében az EU/ EGT tagállamok polgárai svédországi munkavállalásához nincs szükség munkavállalási engedélyre, azonban amennyiben a munkavállalás időtartama meghaladja a 3 hónapot, úgy az csak tartózkodási engedély birtokában lehetséges.

A fogadó állam a kereső tevékenység nélküli letelepedésre is lehetőséget biztosít minden olyan esetben, amikor az érintettek megélhetése igazoltan biztosítottnak tekinthető.

 
     
  Hogyan és mi kell ahhoz, hogy személyi számhoz jussanak, mert személyi szám
nélkül Svédországban nem lehet hivatalosan munkát vállalni, elhelyezkedni.
 
     
  Eddig a stockholmi Magyar Követség oldaláról  
     
  Döntésüknél vegyék figyelembe hogy a gazdasági válság következtében az itt élő, a svéd nyelvet jól beszélő magyaroknak, sőt a svédeknek sem könnyű munkát kapni.  
  Ezért mindenkinek azt tanácsoljuk hogy kiutazás előtt mindenképpen tegyenek szert a svéd nyelv tudásra illetve esetleges angol tudásuk gyakorlására. Enélkül az esély elenyésző.  
  Igen biztosan lehet feketén dolgozni néhány helyen ahol ki fogják önöket használni maximálisan minimális bérért.  
     
  Itt következik néhány hasznos link  
  Bevándorlási hivatal (Angolul)  
 
www.migrationsverket.se
 
     
  A svédországi legnagyobb "állami" munkaközvetítő (Angolul is)  
  Elméletileg itt tulajdonképpen az összes svédországi munka szerepel de itt is nagyon sokat jelent az ismerős amikor új munkatársakat keresnek.  
     
 
http://www.arbetsformedlingen.se/
 
     
  Egy másik adatbázis (sajnos csak svédül) a  
     
 
www.careerbuilder.se
 
     
  A ma itt élő magyarok többsége "menekültként" érkezett svédországba, ami azt jelenti hogy sokkal több (föleg nyelvi) támogatást kapott. Természetesen a "menekült" státusz ma már nem érvényes ezért ez a segítség sem várható el.  
  Ugyancsak hasznos lehet ha nem csak a fizetéseket hanem a kiadásokat is összehasonlítják az otthonival.  
     
  Lakást keresni többek között az alábbi címeken lehet  
     
  www.blocket.se  
  www.andrahand.se  
     
  (oldalt vagy hirdetést) keres = sök  
  lakás = lägenhet  
  andrahand = másodkézből / albérlet  
  pris = ár  
  hyra = lakbér  
  per mån = havonta  
  fastighetsmäklare = ingatlanközvetítö  
     
  sok szerencsét kíván  
 
a Hungaroclub vezetősége
hungaroclub.com